vojna tehnika

Savremena vojna tehnika

usa tenk abrams
ruski nosac aviona

Ruski nosač aviona

Admiral Kuznjecov ponovo plovi!

Jedini ruski nosač aviona klase "Kirov" danas je ponovo na službi, dograđen i poboljšan sa najnovijom pristiglom elektronikom i mašinskom opremom. Nosač aviona "Admiral Kuznjecov" u pratnji nekoliko brodova pristao je kod obala Škotske, potvrdio je ministar odbrane Engleske. Ruske brodove dopratio je engleski razarač Defender, razmenjeni su telegrami dobre volje među brodskim oficirima kako je uobičajeno. Brod se privremeno usidrio u mestu Morej Firt zbog loših vremenskih uslova.
Borbena grupa od 5 ratnih brodova i jednim nosačem aviona je na putu preko Severnog mora ka Mediteranu, gde bi trebalo da pristane u Sirijskoj luci Tartus. Poseta koja je najavljena pre dve godine.

Ruski nosac Admiral Kuznjecov Admiral KuznjecovKarakteristike

Dužina: 3026,5 met. Širina: 72 met.
Nosivost: 67.000 tona
Max. brzina: 32 čvora
Plovni rejon pri brzini 18 čvora: 9.000 nautičkih milja.
Na otvorenom moru: do 45 dana
Broj aviona: 50 mornaričkih aviona Suhoj SU-33D


Naoružanje

12 x Granit SS-N-19 domet 600 km.
Raketni lanser UDAV 1-ASW 60 raketa dometa 3.000 km.
Protivvazdušni projektili Kinzal 3K95 190 projektila
8 x Kortik topovi 163K87
Protiv-podmornički helikopteri
Kamov helikopteri Ka-29 Ka-31
nosi 24 Kamov helikoptera
+ ostalo brojno naoružnje mitraljezi, Gatling AA, AK mitraljezi itd...

Američki nosači aviona

Ronald Regan na Pacifiku!

Nosac aviona Ronald Regan

Najnovije čudo vrhunske tehnologije, Super nosač aviona "Ronald Regan" nosivosti 105.000 tona, aktiviran je u USA Navy, raspoređen u Pacifičkoj floti, dok je nosač aviona Hari Truman ovih dana uplovio u Persijski zaliv. Nosači aviona uglavnom se nazivaju po značajnim američkim predsednicima, malo je predsednika koji su za života dočekali krštenje "svog" nosača aviona a Ronald Regan je jedan od njih... takođe, doskorašnji predsednik Džordž Buš može se pohvaliti da je dočekao krštenje nosača aviona njegovim imenom.

Poslednjih dana nosač aviona Ronald Regan uplovio je u kinesku luku Hong Kong.

nosac aviona hari truman

Hari Truman u Persijskom zalivu!

Nosači aviona, američki Hari Truman nosivosti 103.000 tona i francuski Šarl de Gol, nosivosti 42.000 tona, uplovili su u Persijski zaliv. Borbena grupa Hari Truman i francuska flota završili su manevre u Oman-skom zalivu severnog Arabijskog mora. Četiri ratna broda koji čine borbenu grupu Hari Truman, raketna krstarica San Hacinto i dva raketna razarača - Bulklej i Mason. Cilj vojnih manevara je da se uvežba zajedničko akciono dejstvo američkih i francuskih brodova i osiguraju bezbedni međunarodni plovni putevi u najfrekventnijem pomorskom području Persijskog zaliva.

Američka vojna tehnika

Odbrambeni sistem arou

Rat zvezda Ronalda Regana

Ime bivšeg američkog predsednika ostaće vezano za projekat "RAT ZVEZDA". Projekat za koji se smatra da je srušio Sovjetski Savez. Nakon raspada Sovjetskog Saveza skupi i neizvodljivi projekat je odbačen..! Danas posle dve decenije jedan deo "rata zvezda" pretočen je u Boing-ov odbrambeni antiraketni sistem "Arrow".

Rat zvezda Ronalda Regana!

americki obavestajni satelit

Američki vojni obaveštajni satelit. Može da snimi svako lansiranje, bilo koje vrste projektila, rakete, sa zemlje ili iz vazduha. Ovaj satelit prati sve probne testove lansiranja raketa, prikuplja obaveštajne informacije... deo je nekadašnjeg "rata zvezda", sada na službi!

Laserski top

Američka mornarica će dobiti prvo futurističko oružje "rata zvezda". Laserski topovi koji će obarati niskoleteće dronove i elektromangetni topovi koji ispaljuju električni naboj umesto klasičnih projektila. Ova oružja se već uveliko testiraju, a "municija" može da se koristi neograničeno. U odnosu na skupe-preskupe "smart" rakete i projektile, ovo oružje je više nego ekonomično.

americki vojni radar

X-band radar!

Američki X-Band radar na plovećoj platformi. Može da otkrije balističke projektile na udaljenosti, kako tvrde, od 4.600 km. Tako da ima dovoljno vremena da se odgovori sa odbrambenim sistemima. Indija je jako zainteresovana da kupi ovaj vrhunski hi-tech radar sa kojim bi mogla prvenstveno da nadgleda Peking, a zatim i ostale rivale, najčešće pominjani Pakistan. Indija poseduje Švedske radare dometa 600 do 800 km.

x-band radar

Izraelski X-band radar!

Američka radarska stanica, instalirana u pustinji Negev u Izraelu. Skupi X-band radar ranog otkrivanja - dugog dometa, isporučen je na zahtev Izraela. Sam radar je od više modula, radarsko-antenska stanica, elektronska stanica, rashladna stanica i ostali pomoćni objekti.

Oko 100 američkih vojnika koji opslužuju ovu radarsku stanicu su jedina strana vojska u Izraelu. Radar osmatra nebo u potrazi za mogućim lansiranjem raketa...
...1000 kilometara severoistočno, prema Iranu.

Ruski Voronjež-DM radar!

ruski radar ruski radari

Ruski radar "Nebo-M"

ruski radar

Rusija je odlučila da zameni zastarele radare.
Najnovija tehnologija Voronjež-klasa radari za rano otkrivanje mogućih pretnji, imaju domet do 6.000 kilometara i mogu da se razmeste za nekoliko minuta. Ukupno 4 radara su izgradjena do sada i stavljena u operativnu funkciju ruske armije. Ovi radari bi trebali da potpuno zamene stare radare do 2020 god.

Dva Voronjež-M radara su već postaveljeni, jedan kod Sankt Petersburga(Lenjingrad), drugi u Sibiru - Irkutsk. Treći Voronjež-DM radar već je lociran u Kalinjingradskoj oblasti, kao odgovor na aktiviranje NATO štita.

Četvrti radar postavljen je u Armavir-u na obalama Crnog Mora, Krasnodarska oblast. Ovaj radar može u potpunosti preuzeti nadgledanje Centralne Azije, kao i Bliskog i Srednjeg Istoka... Dve sekcije ovog radara dometa 6.000 kilometara u Armavir-u nadgledaju nebo od Francuske i Španije na zapadu - do Alžira na jugu, zatim ceo region prema istoku, od Libana i Sirije ka Iranu i Avganistanu...
Cilj je da se zamene zastareli radari iznajmljene baze Gabala u Azerbejdžanu, za koju je vlada Bakua digla lizing sa 7 miliona dolara godišnje na 300 miliona dolara. Rusija toliko neće da plati i najverovatnije napušta ovu bazu, a ceo region pokrivaće Voronjež radari iz Krasnodara!

Kovilkino radari

Ruski radar "behind horizons" 29B6 dometa 3.000 kilometara. Može da prati ciljeve "iza horizonta". Sastoji se od 150 antena koje nadgledaju nebo od istočne Evrope preko Danske do Francuske. Ovaj radar detektuje svako uzletanje aviona, bilo gde u Evropi, čak i sa teritorije Holandije. Za sada je završena i kompletirana jedina radarska stanica Kovilkino koja nadgleda Evropu, sve ostalo je u planu. Malo je podataka o ovim radarima.
Slika dole je jedina slika ovog radara koja se može naći na internetu!

ruski radari

Ruski radara Nebo-M je vrhunski radar na mobilnoj platformi i spada u "top" prioritete ruske armije. Montiran je na vozilo visoke mobilnosti 8x8 točkova i 24 tone nosivosti. Ovo je najnovija geracija hi-tech AESA radar (Active Electronicaly Scaned Array), Nastao je kao odgovor na razmestanje NATO-štita u istočnoj Evropi.

Kina i nosači aviona

Kineski nosac aviona

Kina je 2001 god. otkupila od Ukrajine nezavršeni nosač aviona klase "Kirov", s namerom kako je najavljeno da ga prepravi u ploveću kockarnicu - Kazino. Međutim ovi planovi su odbačeni i plovilo je prepravljeno u vojne svrhe. Još se ne zna kakvu će ulogu imati taj nosač aviona u Kineskoj mornarici.
Od 2008 do 2009 god. ima više izveštaja o kineskim planovima za izgradnju 2 nosača aviona na konvencionalni pogon nosivosti od 50.000 do 60.000 tona koji bi mogli biti porinuti 2015 god.
Međutim svetski analitičari kažu da će Kini trebati mnogo godina da razvije potrebnu tehnologiju, da obuči stručnjake i drugo operativno osoblje da bi napravila efikasan nosač aviona.
Sa jedanaest nosača aviona na nuklearni pogon nosivosti preko 100.000 tona, razmeštenih po svetu, i dva u izgradnji, USA Navy Američka mornarica je najjača pomorska sila na Pacifiku.

Japanska vojska!

japanska vojska

Japanski vojnici na vojnim manevrima na Hokaidu.

Nakon kapitulacije Japana u II svetskom ratu, Mek Artur je zabranio japancima vojsku...
Po japanskom ustavu, Japan ne sme držati vojsku, ali su dozvoljene takozvane samo-odbrambene snage (Self Defence Forces).

Te japanske Samo-Odbrambene snage su tokom vremena izrasle u snažnu vojnu silu. Tako da je Japan sada, kako procenjuju stručnjaci, peta vojna sila u svetu!

Savremeni tenkovi

usa tenk abrams

USA Abrams M1-A2

Posada: 4
Mašina: benzinski turbomotor 1.500 KS
Max. brzina: 80 km/čas
Naoružanje: 125 mm.
Težina: 70 tona
Rejon borbenog angažovanja: 500 km.

ruski tenk t-90

Rusija T-90

Dužina: 6 m.
Širina: 4 m.
Visina: 2,2 m
Mašina: Dizel, V-9252
Snaga motora: 1000 KS
Borbeni rejon: 550 - 600 km.
Naoružanje:125mm
Cena: u 2007 g. 58 miliona rubalja = 3 miliona dolara

Cene 2011 - 2012

T- 90M - Cena: $ 3,5 miliona dolara
T- 90S - Cena: $ 3,9 miliona dolara
T- 90A "Vladimir" - Cena: $ 4,15 miliona dolara
T- 95MBT - Cena: $ 5,2 miliona dolara

Američki i ruski tenkovi, Abrams i T-90?

Komentari sa foruma.

Abrams je veći, teži i više od dva puta skuplji. Njegova težina je od debljeg oklopa, tenk je zaštićen od protivtenkovskih raketa, mina, što je uzrokovalo veću težinu, veću potrošnju goriva a time i zahtev za većom logističkom podrškom, konvojem za snadbevanje gorivom,municijom, i ostalo. T-90 je laksi, pokretljiviji, ustvari ovaj tenk je projektovan da bude lakši i pokretljiviji. Može da ga vozi i regrut, može da nastavi borbeno dejstvo čak i bez pešadijske podrške i drugih borbenih vozila.
Teoretski, na otvorenom polju licem u lice Abrams je bolji od T-90, ali u stvarnoj borbenoj sitauaciji ta prednost se izgubi.
Sve zavisi od obučenosti posade i formacija na bojnom polju... i kako general vodi bitku!
Abrams ima bolju zaštitu, bolje oružje, optiku i elektronsku komunikaciju, dok T-90 nastavlja ruski koncept tenka, mala veličina, mala težina, dobro naoružanje i maksimalna pokretljivost.

Abrams je glomazan i težak, toliko da je transport tenkova u interventnim misijama veoma spor. Najveći američki transportni avion C-5 Galaxy može da ponese samo jednog Abrams-a... Tako da preostaje transport brodovima, a to je jako sporo. T-90 izveden je od t-72 sa brojnim poboljšanjima i dogradnjama. Rotaciona kupola nosi naoružanje, mašine, motor i menjač su u zadnjem trupu tenka, dok je posada tenka razmeštena odvojeno. Od 3 člana posade Komandir i mitraljezac su u borbenom odeljku, vozač tenka je u vozačkoj kabini.
Indija je kupila 310 tenkova T-90 i to je najuspešniji izvozni posao na tenkovima. Plaćeno je ukupno 700 miliona dolara, a zatim još jedna isporuka poboljšane verzije sveukupno 1,2 milijarde dolara. Na listi isporuka nalaze se i Libija, Maroko. Saudijska Arabija poručila je 150 tenkova, tako da je na segmentu izvoza T-90 dostigao Abramsa.

usa tenk abrams ruski tenk t-90

Izvoz naoružanja

Amerika
Izvoz američkog naoružanja dostigao je 66 milijardi dolara u 2012 god. Amerika drži dve trećine svetskog tržišta oružja.
Najveći kupci su zemlje Persijskog zaliva, Saudijska Arabija, Emirati i Oman. Saudijci su kupili 84 borbena aviona F-15, borbene helikoptere Apache i Blek Hok, sve u svemu Saudijska Arabija je platila 34 milijarde dolara naoružanja. Emirati su kupili protiv-vazdušne sisteme Patirot i Činuk helikoptere, ukupno oko 5 milijardi dolara. Slede Indija sa kupovinom transportnih vojnih aviona - platili su 4 milijarde dolara, i Tajvan sa kupovinom Patriot sistema za 2 milijarde dolara.

Rusija
Najveći kupac ruskog oružja Indija. Najveća tržišta Južna Azija - Indokina, Bliski i Srednji Istok, Latinska Amerika, Afrika, ukupno - rusko oružje je otišlo u 60 zemalja. Od Evropskih zemalja interesovanje za rusko oružje su pokazale Italija i Poljska.
U 2013 god. Rusija je inkasirala 13,2 milijardi dolara od izvoza oružja, u odnosu na 2011 sa 10 milijardi. Najveća interesovanja su za avione i protiv-avionske sisteme. To se naročito odnosi na S-400, vodeće u svetu protiv-vazdušne odbrambene sisteme koje Rusija nije baš voljna da prodaje, iako ima porudžbina do 2020 god.
Drugi kupac posle Indije je Venecuela. Venecuela je od Rusije kupila oružja u vrednosti od 4,4 milijarde dolara. Tu su uključeni 24 Suhoja SU-30Mk, 100 hiljada pušaka AK-103, do 50 helikoptera MI-17 i 10 MI-35 borbenih helikoptera itd.
Direktor izvozne kompanije Rosonboronexport je potvrdio da se izvoz neće povećavati, tj. ostati na nivou od 13 milijardi dolara godišnje, zbog potreba ruske armije.

Copyright ©2013-2015 www.vizijadanas.com