logo
= green flora

Flora Zapadne Srbije

Za branje lekovitih biljaka važi pravilo: Na arealu na kome nađete biljku berete najviše do 1/5(jedne petine) biljaka, ne više!    Četiri petine treba da ostane!  Nije da nema lekovitog bilja, čak i ako ima dovoljno lekovitih biljaka to je pravilo!

Mister Šipurak - Rosa canina

Fructus Cynosbati

Sipurak

Kaša od šipurka - prodaja!

Balon od 6 litara = 700 dinara.     tel. 064 101 67 70 - Užice

Šipurak proizvodi

Pasiranje šipurka - usluga
Čorba od šipurka
Sok od šipurka
tel. 064 24 31 902, 031/542-334 - Užice

Hajdučka trava - Achilea millefolium

Hajducka trava u cvetu

Hajdučke trave ima svuda, po livadama, a raste i po dvorištima i travnjacima. Hajdučka trava, sporiš, je jednostavno prepoznatljiva, ne sumnjamo da je možete i sami ubrati i osušiti. Hajdučka trava, a zovu je i Sporiš, poznata čajna biljka... gotovo sve mešavine raznih čajeva sadrže "hajdučicu". Tako je dobra da se može dodati svakom čaju, čaj od hajdučke trave je gorak, treba da se sladi više... ali je dobar za sve!!!

Hajducka trava, sporis

Dren - Drenjak - Fructus Cornus mascula

drenjak plod drenjak plod

Ovi divni zdravi i krupni plodovi drenjka su ugmileli i dobili su tamnu boju, za džemove, za slatko,za sirupe. Ukusni su da se jedu ovako, gmili plodovi drenjka su slatki.

Plodovi prirode

Zdravi plodovi iz prirode

Sipurak

Kaša od šipurka

Osušeni Šipurak se kuva u ključaloj vodi kao i svako varivo, povremeno ga treba gnječiti da pusti sok. Kuva se najmanje pola sata, a poželjno je što više da se stvori kaša. Inače je utvrđeno da se jedino u šipurku vitamin C ne uništava kuvanjem, tako da ga bezbedno možete kuvati po želji. Kaša se procedi i konzumira kao i svaka hrana uz obrok. Prokuvani šipurak nakon ceđenja ne bacati, može se kuvati još dva puta (svi se slažu da tek treći put bude pravi).
Koliko plodova šipurka na koliko vode ? To je relativno, zavisno od vašeg ukusa i koliko šipurka imate. Jednostavno rečeno sa manje šipurka dobijate čaj, sa više plodova i više kuvanja dobijate varivo. Dakle na 2 dcl. vode najamanje 3 pune kašike šipurka. Na 1/2 litra vode trebalo bi da pokrije dno šerpe i više(kao kad kuvate pasulj). Svi koji su probali ovu kašu bez izuzetka slažu se da je to prava stvar!

Sok od šipurka

Šipurak se očisti tj. samo se nožem očiste krajevi, peteljke, i takav se ubacuje u plastičnu flašu napunjenu vodom. Ne sme mnogo šipurka da se stavi inače će biti bljutav. Na 1,5 litra vode najviše do 1 čaša (od kiselog mleka) plodova šipurka, šećera se doda po želji ali ne mnogo. To se ostavi dok sok ne dobije rezak ukus. Takav se pije, ne dodaju se konzervansi!

Drenjak - Cornus mascula

Drenjak iz kanjona Đetinje

Plod drena

Sirup od drenjka

Narod pravi sirupe, sokove od drenjka.
Evo recepta.
Nabere se dovoljna količina drenjka, barem 3 do 5 kg. Stavi se u šerpu i naspe voda da poravni. To se kuva dok se ne dobije kaša. Kaša se zatim procedi, propasira, kroz krpu ili nešto drugo da se odvoje koštice i kora. Ta smesa se odvoji i stavi u drugi sud. Koliko imate kaše od drenjka toliko dodate šećera, naprimer ako ima oko 3 kg propasiranog drenjka dodati 3kg šećera. Sve to se ponovo kuva u drugoj vodi, ostavi se da se ohladi, doda se vanila, može i limuntus a ne mora, i sipa u flaše za zimu. Ako je sirup gust pije se razblažen, ili po volji!

Rodno drvo drenjka - video Flash!

Nana vodena - Mentha aquatica

 Nana Vodena - Mentha aquatica

Nana, metvica je poznata lekovita biljka, ne treba je posebno opisivati. Za upotrebu koristi se osušeno lišće ubrano u vreme cvatnje. Ima više vrsta ove biljke. Dr. Jovan Tucakov preporučuje listove nane kao dodatak jelima, pri kuvanju. Prema Tucakovu najbolja je pitoma nana Mentha Piperita i treba je saditi u vrtovima, koristiti kao čaj ili kao aromu u drugim jelima. Prema Dr. Sadiku Sadikoviću divlje nane su lekovitije od pitomih, a vodena nana koja izraste preko 1 metar visine nema velike vrednosti. Drugi pisci navode nanu kao izuzetno lekovitu, s tim što se vodena nana koristi retko za neke čajne mešavine.

Borovnica - Vaccinium myrtillus

 borovnica - Vaccinium myrtillus

Ni borovnicu nije potrebno opisivati. Tipična šumska biljka, traži vlažna staništa. Plodovi borovnice su zdravi i ukusni.
Na Jelovoj Gori nedaleko od Užica raste u izobilju kvalitetna borovnica. Borovnica je zaštitni znak Jelove Gore, nekada se na Jelovoj Gori održavao narodni vašar na Jovane, sada je to sedmodnevna manifestacija pod nazivom "Dani borovnice". Ova kulturno-folklorna manifestacija održava se sredinom Jula, zavisno kako se organizatori dogovore, i posvećena je čuvanju tradicije i običaja naroda ovoga kraja. Ako možete da dođete, to je negde oko 19 jula, biti na narodnom vašaru i usput nabrati borovnica. Borovnica sokovi su prisutni u svim trgovinama, ali ništa ne može da zameni sveže ubranu borovnicu, samo probajte i uvidećete razliku...

Borovnica se suši i priprema se u pakovanje. Kao takva ostavi se za zimu i kuvaju se čajevi i kaše od sasušene borovnice. Ovo vam je bolje nego bilo koji sok kupljen u trgovini.

Zova - Sambucus Racemosa

Zova - Sambucus Nigra

Sirup od zove

Narod jednostavno pravi sirupe od zove. Evo recepta.
Naberu se sveži cvetovi zove, otkinu se peteljke i cvetovi se potope u vodu. Na 5 litara vode stavi se 40 cvetova, 3 kg šećera i tri limuntusa. To se ostavi 24 sata. Procedi se kroz krpe i sipa u flaše. Pije se razblažen sa vodom, trebalo bi da ima oštar miris zove, ako su cvetovi ubrani u rano vreme cvatnje sirup je kvalitetniji.

Cvetovi zove beru se u ranom otvaranju i moraju se brzo osušiti na promaji. Dr. Jovan Tucakov napopminje da se cvetovi suše jedan po jedan poređani po lesi ili nanizani na konac i moraju zadržati svoju boju i nakon sušnja, pocrneli cvetovi moraju se baciti. Osušeni cvetovi se pregledaju, cvetovi koji su potamneli moraju se odbaciti. Osušeni cvetovi trebalo bi da imaju jednoliku svetložutu boju i takvi mogu da se upotrebljavaju za čaj.

Cvet zove

Glog, glog beli - Crataegus Monogyna

Glog - Crateagus Monogyna

Glog je poznata biljka. Biolozi razlikuju više vrsta gloga, jednokoštičavi, višekoštičavi , mediteranski glog. Cvetovi za čaj beru se u ranom otvaranju. Glog je dobar za razne čajeve ali se ne sme preterivati. Pri branju cvetovi se krune i otpadaju, treba brati dok su još u otvaranju. Nakon sušenja cvetovi se još više krune i otpadaju, tako da malo ostaje za čaj. Plodovi se lakše beru i spremaju, a imaju istu vrednost za čaj kao i cvetovi.
Ne bi trebalo brati mnogo cvetove gloga da se ne uništi biljka. Plodovi, gloginje, mogu se brati u većim količinama, ali je upotreba kao i kod cvetova ograničena

Timijan, majkina dušica - Thymus serpyllum

 Timijan, Majcina dusica

Svi poznaju ovu korisnu biljku i svi je beru. Za čaj, beru se list i cvetovi, isključivo. Stabljika se ne upotrebljava za čaj. Ima ih više vrsta i biolozi ih razlikuju prema latinskim imenima, ovde na slici vidite čak tri vrste jedna do druge. Svaka je dobra za čaj. Timijan, majkina dušica se moze bezbedno koristiti i konzumirati kao čaj, međutim Dr.Jovan Tucakov napominje da se čaj majkine dušice ne sme kuvati do ključanja. Prema Dr.Tucakovu listovi i cvet se samo popare ključalom vodom i odmah poklope, to se ostavi 2 sata. Mala količina listova i cvetova gotovo da nema nikakvog efekta. Potrebno je uzeti punu veliku kašiku majkine dušice na 200 gr.vode( jedna čaša vode)
Treba biti oprezan pri branju da se ne uništava majkina dušica.  Grubo kidati pri branju obično čupa ceo bokor iz korena i uništava je!

Rujevina - Cotinus coggygria

Rujevina

Rujevina je mediteranska biljka koja se preselila u naše krajeve, na sunčane i kamenite terene. U klisuri Ovčar Banje kod Čačka ima je u izobilju. Retko se upotrebljava za čajeve, list u vreme cvatnje i kora u jesen. Rujevinu je lako prepoznati u jesen kad lišće menja boju, ima upadljivo jarke boje. Ruj, rujevina je lepa biljka, kora i drvenasti deo biljke ima prijatan miris, samo prelomite grančicu i prepoznaćete rujevinu po mirisu. Drvenasti delovi mogu da se koriste za potpalu vatre, ali samo kad se osuše.

Rujevina u jesen

Sremuš, srjemuš - Allium ursinum

 biljka sremus

Sremuš je poznata biljka "ishrane u prirodi", u vreme raznih nestašica sremuš je bio nezamenljiv za ishranu! Danas se koristi najviše kao salata, ređe za čaj.
Ovih dana sremuš je dosta tražen i na pijacama, kažu da je izuzetno dobar kao lekovita biljka u salati, listovi imaju ukus belog luka. Najviše se jedu listovi u salati, mada može da se jede i lukovica bez ograničenja.
Mesto gde se nađe sremuš drži se u tajnosti, jer bi drugi došli i potpuno obrali biljku... verovatno se to bere i prodaje na pijaci ili gde drugo..!
Sremuš je višegodišnja zeljasta biljka, raste na vlažnim i hladovitim (japadnim) mestima izraste 30 cm... i više! Listovi su široki 3 - 5 cm, dugački do 25 cm... i izbijaju neposredno iz tla, iz lukovice. Cvet sremuša je karakterističan, na dugačkoj dršci, beo, i izbija direktno iz lukovice, po tome je sremus prepoznatljiv... kad se iščupa cela biljka. Kad se listovi istrljaju među dlanovima trebalo bi da mirišu na beli luk. U stvari puna korpa sremuša miriše na beli luk i po tome je biljka prepoznatljiva u odnosu na slične vrste.
Nema mnogo otrovnih biljaka kod nas, a začudo sremuš može da se zameni čak sa četiri otrovne biljke !!! To su Mrazovac, Đurđevak, Čemerika i Kozlac. Međutim, kad se iščupa cela biljka vidi se da cvet izbija direktno iz lukovice, na dugoj dršci, i po tome se najbolje razlikuje sremuš od ostalih sličnih... dakle treba pogledati celu biljku. Listovi sremuša imaju ukus i miris belog luka, Mrazovac je gorak, takođe i Čemerika. Kozlac ima neprijatan miris.

Sremus u korpi, i listovi i cvet izbijaju direktno iz lukovice biljka sremus Pokosnica ili Divlji Đurđevak, moze da se zameni sa sremusem biljka pokosnica

Carstvo Sremuša!

biljka sremus

Ovde ima toliko sremuša da zadovolji potrebe celog grada!
Ovo japadno vlažno mesto je pravo carstvo sremuša!

biljka sremus

 

 biljka sremus

Sremus u cvetu, cveta do kraja Maja, dotad se i jede u salatama.

 

Kantarion, gorac - Hypericum Perforatum

Herba Hyperici, Kantarion, gorac, gospina trava
 biljka kantarion

Kantarion je poznata lekovita biljka, lako je prepoznati kantarion po jarkim žutim cvetovima boje sunca. Ne postoji način da se kantarion zameni sa drugom biljkom, toliko je uočljiv i prepoznatljiv da ga i početnici mogu brati. Međutim kad se bere trganjem čupa se cela biljka iz korena i uništava se, treba paziti kad kidate cvetove nema potrebe da čupate celu biljku koja će iz tog korena nići i dogodine.

Kantarion je dobar za čajeve i može se uzimati bezbedno koliko hoćete! Ako je ubran cvet u bokorima i osušen kuva se dok ne izbije ključ, ako je isitnjen u filter vrećici samo se ubaci u vruću vodu. Malo je gorak i treba ga zasladiti.

 biljka kantarion

Livade Kantariona

biljka kantarion

Na sunčanim brdima iznad Seče Reke, opština Kosjerić, raste u izobilju divlji kantarion. Livade su jednostavno zagušene ovom lepom biljkom.   Čovek kosi livadu ne zna šta će sa ovolikim kantarionom.
Ova slika je dovoljna da se prepozna kantarion, toliko je upadljiv da nije potreban opis biljke.

biljka kantarion
kantarion lekovita biljka
Copyright © 2013-2015 www.vizijadanas.com