Forum Varilaca
Milerov MIG aparat

Miler Invision 350 MP MIG
Cena na internetu: 4.205 $

115 Volti
Monofazni i trofazni priključak
50/60 Herca
Pomoćni priključak 10 Amp. 115 Volti

60% ciklusa
Max. izlazna amperaža 425 Amps
Ulazna AC (naizmenična struja) Voltaža 208 - 575 V

Izlazna DC(jendnosmerna) amperaža max. 300 Amps

Uz aparat: 10 Amps, 115 Volti pomoćno napajanje

Namena, zavarivanja i održavanja:
Čelici manjeg kalibra i Cevi
Kamioni i prikolice
Okućnica, baštenske mašine
Rekereaciona vozila
Železničke šine

Garancija:
Aparat: 3 godine
transformator: 5 godina
Pištolj, potrošni delovi: 90 dana

Kontakt Miler:

Insight Marketing
262-240-9790
John Dymale: johnd@imipr.com
Ron Piskula: ronp@imipr.com

Aparati za zavarivanje
Kupovina MIG aparata

Šta kupujete?

Uočljiva razlika između jeftinog i skupog MIG aparata je u lakoći rukovanja. Za nekoga ko je nov u MIG zavarivanju to je velika razlika i gotovo se svodi na izvodljivost rada sa aparatom. Stvarno je teško izraziti razliku rečima. Prema izgledu varnog šava ili zavarene konstrukcije lako je proceniti koliko je plaćen aparat sa kojim je varilac radio. Oni koji su kupili pristojan aparat mogu imati dobar var čak iako nemaju iskustva u MIG zavarivanju jer dobri aparati imaju automatska podešavanja i daće dobar varni šav iako je radio početnik. Oni koji su kupili aparate u supermarketu, na tržnici ili e-bay internetu, mogu da očekuju slab varni šav i razbacivanje materijala. Početnicima koji vare sa jeftinim MIG aparatima teško je dati pravi savet i oni normalno odustaju od varenja i od posla.
Nemojte kupovati MIG aparat samo zato što je jeftin. Raspitajte se na internet forumima o tipu aparata i pošaljite tehničke podatke aparata koji kupujete. Vidi FORUM VARILACA na ovom sajtu. Potrebno je da saznate mišljenje onih koji već imaju takav aparat i da li će aparat moći da odgovori vašim potrebama. Dakle, pročitajte specifikaciju, međutim treba očekivati da će neodgovorni proizvođači lako promeniti tehničke podatke na pločici.

Koliko ampera ?

Prvo je potrebno da znate šta ćete variti i koliko ćesto. Ovde dole je jedna tablica koja daje prilično tačne podatke potrebne amperaže u odnosu na debljinu materijala koji se vari. Iako neki proizvođači navode nerazumno veliku debljinu materijala koji mogu da vare, ignorišite to.

Maksimalna amperaža

90 amp

110 amp

130 amp

150 amp

180 amp

Maks. debljina mat.(neobradjen spoj)

2.0mm

2.5mm

3mm

4mm

5mm

Maks. debljina mat.(V-zakošenje)

3.0mm

3.8mm

4.5mm

6mm

7.5mm

Za zavarivanje limova na modernim automobilima mali hobi MIG aparat će biti sasvim dovoljan. Za starije tipove automobila sa šasijom, MIG aparat sa 130 ampera je minimum, za zavarivanja i popravke Landrovera potrebno je 150 ampera i više.
Pročitajte specifikaciju na aparatu i ne opredeljujte se prema nazivu aparata. MIG aparati imaju naznačenu amperažu u samom nazivu određenog aparata, ali marketinški odjeli su postali mnogo kreativniji; naprimer Lincoln SP-135T još nudi max. struju od 135 amp, a Clarke 135TE ide samo do 130 ampera.

Ne zaboravite minimalnu amperažu. Većina malih MIG aparata imaju minimalno 30 amp. što može zadovoljiti lim 1 mm debljine i da prođe 0,8 mm čelik sa dobrom tehnikom varenja. Neki aparati imaju miminum 20 do 25 ampera i mogu lako da prođu na čeliku od 0,8mm. Bilo koji aparati sa min. amperažom većom od 30 amp, normalno veoma jeftini ili veoma jaki aparati, biće nekorisni na limariji automobila. Jedan stvarno jeftin aparat od 100 amp. ima minimalnu amperažu samo 85 amp. To je isključivo opseg varenja od 1.5 mm do 2 mm čelika, što je nekorisno na većini varilačkih poslova. Većina velikih aparata projektovanih da rade ceo dan sa 300 ampera neće ići ispod 40 ampera minimum.

Trebalo bi da možete da radite sa MIG aparatom od 150 amp na 13 amp. utičnici. Većim aparatima potrebna je plava okrugla utičnica od 32 amp. i odgovarajući, predviđeni kabal, mada mogu raditi i sa 13 amp. utičnicom sa nižim podešavanjima na aparatu. Utičnicu od 13 ampera trebali bi promeniti bar jedanput godišnje zbog tako visokih napona aparata.

Neki jeftiniji aparati(neću pomenuti zemlju proizvođača) iznenađujuće često pregorevaju topljivi osigurač. Ne znam nauku koja je to napravila, ali ako mislite da uštedite novac na takvom aparatu računajte na troškove osigurača i kablova plus vreme popravki i zamena.
Neki proizvođači isporučuju aparate bez kontaktora koji služi da isključi struju kada je okidač pištolja otpušten i tako je žica stalno pod naponom, proverite pre nego što kupujete.

Kvalitet

Kvalitet MIG aparata, a i cena, konstantno opada otkad ih proizvode neke zemlje Istočne Evrope i Kina. Skupi MIG aparati su mnogo zahvalniji za korištenje jer imaju unutra bolju elektroniku, bolje dovode žice i ostale komponenete. Sniženje cene aparata se odmah odrazi na funkcionalnosti. Za neznatno veću cenu skupljeg aparata dobijete značajno poboljšanje, naprimer dovod žice koji kod boljih aparata automatski menja brzinu u odnosu na podešavanja struje. Nećete zažaliti ako kupite jedan takav aparat. Dobar motor za pogon žice i mehanizam dopremanja žice, omogućava jednostavno i lako zavarivanje, i važan je čak više od ostalih komponenti aparata. Radni ciklus. Ovo je procentualno, period od 5 do 10 minuta, zavisno od proizvođača, za koji možete variti pre nego što se aparat pregreje. Naprimer: aparat od 100 amp. ima 60% radnog ciklusa preko 10 minuta, znači da aparat može da vari neprekidno 6 min do prekida u trajanju od 4 minuta. Tako svaki aparat sa ventilatorom (turbo-aparat) trebao bi imati dobar radni ciklus. Ovo stvarno dolazi do izražaja na stalnom varenju dugih čeličnih konstrukcija. Manji aparati bez ventilatora, pri punoj snazi imaće veoma mali radni ciklus, a vlasnici se žale da moraju da prave pauze zbog termalnog pregrevanja aparata čak i pri varenju limarije automobila.

Šta kažu naši varioci

Gore je navedena teorija, nauka zavarivanja i karakteristike proizvođača aparata. Kad siđete iz te nauke među varioce, majstore koji praktično rade sa MIG aparatima i žive od tog posla onda dobijete iznenađujuće drugačije odgovore. Evo nekih saveta majstora varioca sa iskustvom od 40 godina u zavarivanju na svim tehnikama. Elektroda, MIG, TIG, prvi je imao argonac aparat.
Drži svoju zavarivačku radnju .

"Kupujete CO2 aparat ? Za zavarivanje limova od 0,5 mm do 5 mm aparat treba da ima najmanje od 145 - 150 amp. 145 amp. je dovoljno. Pištolj se kupuje zasebno i ide uz takozvani crevni paket gde su creva za gas i ostalo. Creva birate, oko 6 metara... ili zavisno, gde ćete držati bocu. Manometar za gas takođe kupujete zasebno, s tim što sve to kupujute u prodavnici aparata kod jednog prodavca koji vam daje garanciju. Ako imate garantni papir to znači da vam je obezbeđen servis, to piše u garanciji. Bocu za CO2 takođe kupujete zasebno a ima ih manjih, srednjih i većih..."
Ovaj majstor je kupio veliku bocu za acetilen, i nju puni sa CO2...naravno napravio je na strugu dodatni adapter, priključak za crevo CO2. "Ako kupite veliku bocu može vam služiti...da zaboravite kad ste kupili. Žica. Svi aparati imaju žljebove za žicu od 0,6 mmm i 0,8 mm na valjku za pogon žice i tu nema neke nauke." Uz navedeni aparat ide kotur žice od 5 kg.
...Da ne bi često kupovao a i jeftinije je, moj majstor varilac kupuje kotur žice od 15 kg i to premotava na kotur od 5 kg. Kako ? On je to napravio na strugu kao neku namotalicu i brzo premota. Ako nemate strug onda to morate napraviti da premotavate na bor-mašini. Nemate računa da stalno kupujuet kotur od 5 kg...
Marka aparata ? Kad sam ga pitao koja je marka kaže da i ne zna..! Imao je nekoliko CO2 aparata, neke je prodao. "Ja i ne znam, piše nešto...Koji aparat ? Koja marka ? Svaki aparat je dobar. To vam je sreća..."...Majstor kaže da ne zna za neki aparat da je loše vario. ..."To vam je kao kad kupujete automobil, desi se da dobijete automobil koji se pokaže neispravan pa idete po servisima dok je ta ista marka automobila kod drugih sasvim u redu." Pročitao sam marku njegovog aparata. On radi sa CO2 aparatom marka VARMIG Varstroj... i radi kao oluja.

Pitam, za koliko vremena može da se nauči CO2 zavarivanje...

"Ako hočete da radite nešto za sebe...pa baš te briga da li će se iskriviti, pući, slomiti se... onda CO2 može da se nauči za 2 sata. Ako hoćete da radite ozbiljno, što će nositi teret, ili imati neku odgovornost... onda treba mnogo vremena i iskustva..i teorije i prakse." Ovaj majstor je atestirani varilac sa više atesta na svim tehnikama zavarivanja. Ima ateste iz Ljubljane - Sovenija, iz Nemačke sa visokim ocenama... pa .. to su vam njegovi saveti!

Vrhunski MIG aparati

115 V  Milermatic 140 miler aparat

Mig varilački aparat sve u jednom, najnovija tehnologija automatsko podešavanje voltaže i brzine dovoda žice za optimalne varilačke rezultate.

Cena $

Samo ukucajte parametre za prečnik žice i debljinu materijala. Smooth start tehnologija omogućava fino startovanje bez razbacivanja materijala. Manualno podešavanje omogućava variocu da podesi bzinu žice i voltažu prema potrebi. Može da vari materijale debljine do 3/16 inča u jednom prolazu.
Miler je razvio dodatni pištolj za varenje aluminijuma, montira se lako na sve postojeće tipove Millermatic aparata. Košta 218 $ i predviđena je za kućne i hobi radionice gde se povremeno vari aluminijum. Miler je već pustio u prodaju najnoviji Millermatic 140 Auto Set aparat sa najnovijom vrhunskom tehnologijom u oblasti zavarivanja. Treba samo da odaberete prečnik žice i debljinu materijala sve ostale parametre aparat podešava automatski.

Miller Electric Mfg. Co. je vodeći svetski proizvođač varilačkih aparata i ostale opreme vezane za zavarivanje i rad sa metalom, kostrukcije i održavanje uređaja. Miller Electric je podružnica grupacije Ilinois Tool Works Inc. proizvođača vrhunske inžinjerske tehnologije, komponenti i sistema.

Informacije o kompaniji:
Naziv: Miller Electric Mfg. Co.
Adresa: Dept. TR, P.O. Box 1079
City: Appleton
State: WI
ZIP: 54912 1079
Country: USA
Phone: 800-4-A-Miller
FAX: 920-735-4134
http://www.millerwelds.com

Kako zaštitit MIG pištolj od kapljica metala

Anti-razbacivac, moze se naci na internetu.

Anti-Spatter 108-16 Tip Dip Gel 16oz gel za volfram elektrodu

Ne-toksičan gel bezbedan i jednostavan za upotrebu.

Jednostavno umocite vrelu diznu pištolja u gel da zaštitite od razbacivanja materijala.

Cena $3.85

Vrhunski MIG aparati

Hobart 500500 Handler 140 Mig Flux žica varilački aparat Aparat MIG zavarivanje

Vari 24 kalibr(USA standard) do 1/4" inča čelike. četiri podešavanja voltaže. Ugrađen dovodnik žice. Dvostruko ožljebljeni prenosni valjci omogućavaju lako menjanje žice 0.6 mmm, 0.8 - 0.9 mm. Ugrađen električni kontaktor,sigurnost, žica nema struju kad aparat ne vari. Automatskim samopodešavanjem, aparat sprečava termalno pregrevanje i štiti aparaturu.

Cena:  $420  nov aparat

Aparat MIG zavarivanje Hobart Champion Elite Generator/Aparat  23 HP Subaru Engine

11,000 Watts    AC generator

Cena: samo $3099.99

Kvalitet - Pristojna cena

Clarke WE6482 MIG105 105 Amp 120 Volt
Fluxcore Žica MIG aparat sa ventilatorom za hlađenje Aparat MIG zavarivanje

Cena:   $199.99 bez prevoza

US Forge Kotur Fluks žice 0.035 2-Funte   Cena: $18.94

110 Volt Clarke MIG varilački aparat
Jednostavan za upotrebu, vari tanke limove, odličan za limariju automobila neće iskriviti, izvitoperiti, limariju. Radi sa metalima debljine do 3/16 inč. Može da vari ugljenične čelike , nerđajuće čelike, liveno gvožđe sa zaštitnim gasom i bez gasa. Radi na kućnoj priključnici od 15 - 20 amp.
Garancija: Transformator i ispravljač 10 godina. Sve ostalo 2 godine.

Kvalitet - Pristojna cena

Lincoln Electric Weld Pack Aparat Aparat MIG zavarivanje

Cena: $269.00 prevoz besplatan

Model # K2188-1 Internet/Catalog # 100031840

Kvalitet - Pristojna cena

Cebora Pocket Turbo 130 Mig Welder Aparat MIG zavarivanje

Pocket Mig Welding Package.
U klasi malih MIG aparata najbolji i najuspešniji aparat. Prodato već stotine hiljada ovih aparata samo u UK (Engleska). Nije najjeftiniji ali verovatno jedan od najkvalitetnijih na tržištu.

Kataloška Cena:   £ 450.00
Cena na internetu £ 358.00 (exVAT)

Cebora Turbo-130

Komplet - Sve u jednom

Cebora Tri-star 130 Mig aparat Aparat MIG zavarivanje

Cebora sve u jednom MIG/MAG, MMA aparat. Monofazni višeprocesni invertor odgovara za MIG, DC TIG i MMA. Jednostavne digitalne kontrole za amperažu i voltažu, sinerdžik mig program, vari sa žicom 0.6 mm do 1.0 mm. TIG vari sa jednosmernom strujom, vari sa elektrodom do 3.25 mm, idealan za održavanja, popravke, uradi sam itd.
U kompletu: Aparat, Pištolj, Regulator gasa, Uzemljenje
Težina 12.5 kg.

Kataloška Cena:   £ 1554.00

Mig Aparat - sve u jednom!

TecArc M2000i Invert0r Mig Aparat
Cena: £ 886.49 Aparat MIG zavarivanje

Težina 13 kg

Multiprocesna mašina sa digitalnim podešavanjem

Ovaj višestrani multiprocesni superiorni aparat, vari MIG, DC TIG, elektroda, zaista je superioran i veoma efikasan, a pored svega težak je svega 13 kg, možete da ga nosite kaiševima na ramenu. M2000 je mašina spakovano sve u jednom i veoma je lako podesiti, tako bilo koji materijal odaberete da varite ovo je idealan izbor. Idealan je za takozvano lako održavanje, popravke, limarije, popravke poljoprivrednih mašina. Maksimalna snaga je 240 amp za MIG varenje i 1 mm žica. Ugrađen je standardan Euro adapter za MIG pištolje-plamenike tako da možete da varite sa svim kvalitetnim MIG pištoljima. Jedna dodatna špulna na pištolju omogućava lako zavarivanje aluminijuma.

Mig Aparat

Sureweld Monomig 152 Mig aparat Aparat MIG zavarivanje

Cena: £ 462.00 prevoz besplatan

Cena na internetu £ 328.00

Najnoviji 150 ampera MIG aparat od Sureweld kompanije sa novim komponentama kao što su ventilator za hlađenje, profesionalni pištolj koji nije pod naponom kad se otpusti okidač i regulator gasa CO2/argon. Aparat nosi kotur žice od 5 kg i može da drži gasnu bocu srednje veličine.

Garancija 2 god.

nov aparat!